Elma Sezonu

Herkes için sonbahar ve Ekim ayının anlamı farklı oluyor, kimi insan için kazak havası, kimisi için pumpkin spice latte, kimisi için Halloween, kimisi içinde elma toplamak.

Bunların hepsi benim içinde geçerli olsada Ekim ayında en sevdiğim aktivite şüphesiz elma toplamaya gitmek. Şöyle şirin ama ‘cozy’ bir kıyafet giyip, gerektiğinden fazla dalından elmaları toplamak (o kadar eğlenceli ki akıl-mantıklı bir yerde duramıyorsun resmen) sonra biraz sıcak bir elma cider, belki samanların arasında bir gezi, sonrasında tam istediğin bir balkabağı seçmek anlatılamayacak kadar eğlenceli bir günlük aktivite oluyor, her ne kadar Türkiye’deki bir kaç arkadaşım bu hissiyatı anlamasalarda inanın muhteşem bir gün oluyor.

Maalesef biraz pandemiden dolayı biraz alışkanlığın olmamasından dolayı İstanbul’da, Amerika’da olduğu gibi böyle gidip elma toplayacak yerler bulunamıyor. Bende ne yapim dedim, elma toplamaktan sonra hep yaptığım gibi tüm sevdiğim elma tariflerini yapmaya koyuldum.

Senelerdir yaptığım bir favorim bu Kolay Elmalı Tarçınlı Kek (tarif için linki tıklaman yeterli). Seneler önce bir yerden not almıştım ama favori olmasını nedenleri hem hafif (hem kepek unlu hem rafine şeker yok), çok tatlı değil, ve yapması çok kolay. Artı çay saati için tam ideal.

Derken yeni bir tarif deneyim dedim - Apple Butter. İnanın onca sene Amerika’dan yaşasamda hiç denemediğim bir ürün. Eh burada da hazır marketten alamayınca bende NYT Cooking’e girdim ve nasıl yapılıyormuş diye baktım - pek kolay durunca haydi deneyim dedim! İnanılmaz bir şeymiş! Biraz elma püre-reçeli gibi bir ürün oluyor ve akla gelebilecek her şeyle çok güzel gidiyor - kızarmış ekmek (veya poğaça), sabah yulaf içinde veya tehlikeli bir şekilde kaşık-kaşık çok güzel yeniliyor.

Tam haftasonunda mutfağa girip sonbaharı sofralarınıza taşımak için ideal iki tarif olabilir. Haydi sizde tüm elmaları toplayın ve mutfağa dalın derim - inanın inanılmaz lezzetli bir gün olacaktır!


Full-on Apple Season

Fall & October mean so much to so many people - sweater weather, pumpkin spice galore, Halloween, apple picking. To me they mean almost all of these things but apple picking has to be my favorite activity to do in October. While some of my friends here (who have never been apple picking) don’t get the simple joy of wearing a cute but cozy outfit, going to a farm to pick bushels of apples (way too many apples but you just can’t stop), then meandering over to enjoy some warm apple cider, maybe go on a hayride, them picking out the just-perfect pumpkin - it’s simply indescribable.

Sadly we don’t have the same facilities or opportunities to go apple picking in Istanbul that we have in the States but I decided that if I can’t go apple picking, then I would do the next step of apple picking - churning out my favorite apple recipes instead. 

I have a few favorites - namely this Simple Apple Cinnamon Cake (recipe card in link). I love this recipe that I copied down a million years ago because it's light, not too sweet and incredibly easy to make. Also it’s perfect for afternoon tea.

Then I decided to try something new, Apple Butter. I didn’t know what to expect since I never tried it while in the States and since we don’t have it readily available here but it seemed easy enough to make with the NYT Cooking Recipe. It turned out beautifully - it’s almost like an apple marmalade and practically goes well with everything: on toast, in oatmeal, by itself!

So for all things fall and cozy get yourself a bushel of apples and start cooking up a storm. 

Previous
Previous

It’s Halloween!

Next
Next

Easy Fall Outfits