Dengeli bir yaşam

Hep dengeli bir hayattan bahsediyoruz ama bu günlerde öyle bir dengeyi kurmak nasıl mümkün? Hatta mümkün mü? Bende bu soru ile başlayarak, bana yardımcı olan tüyolarımı paylaşmak istedim - umarım size de yardımcı olur.

IMG_1662.JPG

En basit noktayla başlamak gerekirse - su içmek! İnsanlar hep diyorlar daha fazla su için diye ama yakın zamana kadar bende bu konu ile çok zorluk yaşadım. Genel olarak kahve, çay veya soda içen bir insan olarak su içmeye sıra bile gelmiyordu. Ama ameliyat sonrası belirli yaşam tarzı değişiklikleri yapmam gerektiğinde su içmek zorundaydım ve sonunda nasıl içebileceğimi keşfetim - içine taze limon suyu ekleme! Basit biliyorum ama limon suyu (mesela limon dilimi o kadar işe yaramadı benim için) sayesinde şimdi çok rahat günde 1.5-2 lt su içebiliyorum. Aynı zamanda muhteşem Swell şişelerim sayesinde motivasyonumu korumak gayet kolay oluyor. Günde kaç bardak içtim diye saymak yerine, her bir şişe 0.5 lt olduğu için günde kaç kere doldurduğumu hesaplamak çok daha kolay ve eğer o gün biraz geriden geliyorsam bu şekilde hızlanmak daha kolay oluyor. Aynı zamanda sıcak ve soğuk derecesini saatlerce muhafaza edebilen bir şişe. Hala kahve ve çay içmiyor muyum, tabiikide içiyorum ama gün boyu hem susuz kalmamaya dikkat ediyorum ve günlük önerilen su miktarını tamamlamayı atlamıyorum.

Su içme konusunu halledince sıra dengeli bir diyet yaratmaya geldi. Herkes gibi bende karbonhidrata bayılan bir insanım - eğer kararsızsam pizza veya makarna benim için hep ilk seçeneğim oldu. Ama tabii ki dengeli bir diyette devamlı pizza ve makarna olmuyor. Bende ne yaptım, günlük diyetimi daha dengeli kılacak alternatifler aradım - örneğin zoodle! Zoodle yeni bir icat değil ama ne zaman spiral sebze kesici mi aldım hayatım değişti diyebilirim. Şimdi kabak benim için makarnanın yerini aldı! Nasıl oluyor bilmiyorum ama aynı haz duygusunu verirken hem doyurucu oluyor hemde bari diyetime sebze katmış oluyorum. Bir diğer alternatif de yer fıstıklı ve çikolatalı protein topları - canım tatlı bir şey istediğinde bana yetiyor. Ama genel tüyom sağlıklı bir buzdolabına sahip olmak - içini yaramayan ürünler yerine hızlı, sağlıklı ve doyurucu gıdalar ile doldurmak en garanti yolu oluyor. 

IMG_1674.jpg

Yemek ve su içmeyi hallettikten sonraki adım beni baya zorlayan bir adımdı - hayata hareket eklemek. Sev sevme dengeli bir hayatın vazgeçilmez parçası - işin komik tarafı yaptıkça sevmeye başlıyorsun. Ama ilk başlarken sana ne kolay geliyorsa veya ne yapmayı seviyorsan oradan başla derim. Mesela ben yüzmeyi çok sevdiğim için ilk önce yüzmeyle başladım. Ne zaman onu rahatlıkla yapabildim ondan sonra diğer egzersizlere başladım. Ne yaparsan yap ama sana yardımcı olacak bir şey bul - yüzerken bana en iyi gelen su altı müzik çalarım - 45 dakika müziksiz nasıl yüzerdim inanın bilmiyorum. Müzik genel olarak hem beni motive ediyor hemde tempomu dengelemekte yardımcı oluyor - bu ister yüzmek, ister yürümek ister koşmak olsun.

Birde kendine çok güzel bir tracker bul derim. Ben seneler önce Fitbit Flex 2 almıştım ama pek kullanılmadan çekmecinin dibinde durdu, ta ki geçen sene çıkarana kadar. Şimdi kendisine bayılıyorum! İstediğim her şeyi takip edebiliyor, kilo, hareket, su tüketimi vs ve benim favorim beni motive ediyor (bir şeyler yaptıkça hedefimi tutturmak için bana güzel iltifatlarda bulunuyor). Onun için senin hayatına ve bütçene uygun olabilecek bir tracker bul ve al derim - bu FitBit olabilir, Apple Watch veya Samsung Galaxy Watch veya başka herhangi bir marka olabilir ama alıyorsan mutlaka kullan derim, insanın gerçekten hayatı değişiyor.

Son olarak kendine şefkatli ol . Her şeyi aynı anda yapmak zorunda değilsin. Yavaş yavaş, kademe kademe yapabilirsin ve bu tamamiyle ok. Herhangi bir hareketin alışkanlık hale gelebilmesi için 30 gün boyunca sürekli yapmak gerekiyor - onun için hız değil devamlılık daha önemli. Etrafında seni destekleyecek ve motive edecek insanları eksik etme - sana en yardımcı olacak insanlar onlar. Ve en ufak şeyi dert etme, pizza da yiyeceksin, şarabını da içeceksin ve bu tamamiyle ok çünkü hayatımızdan bir şeyleri çıkartmak değil denge kurmak daha önemli.

Denge bulduğun birşey değil, yarattığın birşey
— Jana Kingsford

A balanced life

We always talk about creating a balanced lifestyle but what does that even mean in a time when everyone is overworked and overstressed? How do we achieve that? Here are some tips that helped me create a balanced lifestyle in hopes that it helps you too.

Starting off with the basics: people always say to drink more water and until recently I was not a big drinker. I always gravitated towards coffee, then afternoon tea, then soda or even mineral water over actual water. But with my surgery I had to make a lifestyle change and for a long while it meant only drinking water. So I found what works for me - a splash of fresh lemon juice! It's so simple yet completely changed me that I now drink 1.5-2 lt of water everyday. Also my lovely Swell bottles keep me motivated. Rather than counting glasses, having 0.5lt bottles and refilling them 3-4 times a day helped me keep simple track of how much I was drinking, and to keep me motivated if I’m lagging that day. Now I still love my coffee and tea, but I make sure that I’m hydrated and keeping up with my daily recommended dose of water.

Once I had drinking water under my belt, it was about having a balanced diet. I love carbs as much as the next person - pizza or pasta of any kind was my go-to meal if I didn’t have anything to eat, but having realized that you can’t build a wholesome diet on pizza & pasta I tried to find satisfying but also fulfilling alternatives. Zoodles! Now I know zoodles aren't a new creation but ever since I bought my spiralizer I’ve been ecstatic. Somehow zoodles and zucchini have generally taken over where I used pasta. They’re easy and quick to make, completely delicious and I don’t really have to think about how many times I had it that week. It also doesn’t hurt that this way I have greens in my diet. Or finding healthier alternatives if you have a sweet tooth - peanut butter & chocolate protein balls have become another of my go-to recipes that I try to have in my fridge in case I really want something sweet. So my general tip is to keep a healthy fridge - make sure you have ingredients at hand that you can make easy meals out of, and try to make sure not to buy anything that isn’t supportive of your everyday diet. 

Once we’ve got the food and drink down, the next step for me was a bit of a challenge since I wasn’t a very active person, but getting active is key to a balanced life. Now getting active doesn’t mean running a marathon or taking the stairs instead of the elevator (because let's face it no one really does that consistently) but finding time to get some sort of exercise into your day. Find what you like - for the longest time I loved swimming so that’s where I started. I swam until I could do it comfortably without feeling winded or getting sore. But find a way to make it fun - I would have gone nuts without my underwater mp3 player swimming for 45 minutes. I find that music helps motivate me during a workout and to pace myself, whether that's swimming, walking, running or even mat workouts. 

The next bit: find a tracker that works for you. I bought my FitBit Flex 2 way back when it was never fully used until last year, when I dug it out from the bottom of my drawer. Now I love it! I love that I can keep track of everything from weight, and exercise to water consumption. I love that you can customize what you want it to track and how it gives me motivational sentences when I have done something. So find a tracker that works for you, whether that's FitBit, Apple Watch or the Samsung Galaxy Watch or another brand - there are so many different trackers for every price range that I would pick one that will work best for your life and budget and use it. 

Finally be kind to yourself and do what you can. You don’t have to do everything at the same time. You can do it gradually and that’s ok. Remember it takes 30 days of consistently doing something for it to become a habit - so give yourself time. Surround yourself with people who are supportive and motivate you - it’s the best way to keep going. And don’t sweat the small stuff, you will eat pizza and drink wine but it’s ok because it’s about creating a balance, not cutting things out completely. 

Balance isn’t something you find, it’s something you create
— Jana Kingsford
Previous
Previous

Spring Capsule Wardrobe

Next
Next

Tips to turn your bedroom into an oasis