Mental Health Awareness

Aqua and White Grid Look of the Day Photo Collage.png

Mayıs ayında akıl sağlığı farkındalık tan bahsetmeden olmaz. Her ne kadar Amerika’da daha çok kutlansa da, hepimizin daha rahat ve daha çok konuşmamız gereken bir konu olduğuna inanıyorum. Terapinin faydalarına inanan ve kendi deneyimlerimi paylaşmaktan sakınmayan bir kişi olarak bu postta akıl sağlığımızın öneminden bahsetmek istiyorum. Hepimizin dönem dönem problemlerimiz olabiliyor - kaygı, öfke, hüsran, depresyon.

Konu akıl sağlığı ve ‘gizli-saklı’ hissine gelince daha çok yol kat etmemiz gerekiyor. Vücudumuzda bir yerimiz ağrıyınca veya fiziki olarak kendimizi kötü hissedince doktora gidip ne derdimiz var, nasıl iyileşirim demez miyiz - peki konu akıl sağlığı olunca niye değişiyor, neden saklayıp kendi başımıza acı içinde o süreçlerden geçmeye çalışıyoruz? Akıl sağlığımız, kendimizi nasıl değerlendirdiğimiz ve etrafımızdaki tüm ilişkilerimizin sağlığı konusunda ana etken olarak kalp sağlığımız kadar önemli değil mi?

Normal şartlar altında, herkesin (paylaşmadığı) milyonlarca derdi varken üzerinde birde pandemi binince her şey daha fazla ağırlaştı. Bu süreçte kendimize bir dakika ayırıp, kendimizi değerlendirmemiz gerekiyor - beni tetikleyen olaylar ne, bu durumda bana yardımcı olabilecek bir tüyo var mı? Hepimizin yardıma ihtiyacı olabiliyor ve yardım istemekte veya yardım almakta utanç verici bir durum yok. Her ne kadar etrafımızda bize destek olan aile ve arkadaşlarımız önemli olsada sertifikalı akıl sağlığı profesyoneli bize daha farklı bir şekilde yardımcı oluyor - bazı olaylara farklı bir perspektif ile bakmamızı sağlıyorlar, ve içinden çıkılamayacak gibi durumlardan kurtulmamıza yardımcı oluyorlar.

Onun için öncelikle kendine şefkatli davran ve akıl sağlığın için vakit ayır - o zaman paha biçilemez bir zaman.


It wouldn’t be fair to finish off May without mentioning Mental Health Awareness Month. Granted it's widely observed in the US but I feel that it's an important issue that needs to be discussed more widely and more openly. As a person who believes in therapy and doesn’t shy from discussing it, I wanted to take a moment to talk about mental health struggles that we all go through from time to time; whether it's anxiety, anger, frustration, or depression.

When it comes to mental health and the stigma surrounding it, there is more work to be done to break down what we consider taboo or “shouldn’t be talked about.” When we have a physical ailment, don't we all make an appointment and go to a doctor to see what's wrong, and how we can fix it? Why is mental health treated so differently, when it is just as vital as our heart health - especially since it’s a major component to how we see ourselves, and how it affects all of our relationships. 

While everyone has a myriad of issues that they’re dealing with on a daily basis (that we don’t see) as all research shows, the pandemic has made our situations worse all around. So take a moment and turn your eye inwards and see what are your triggers, are there any tools that you can use to help you navigate that situation. It’s ok to get help and there is absolutely no shame in it. While it's essential to have a supportive group of friends and family, a certified mental health professional helps us get a different perspective to a situation that we feel like there is no way out, and the right tools to help us. 

So be kind to yourself and take a moment for your mental health, because that time is priceless. 

Previous
Previous

Father’s Day Gift Guide

Next
Next

Summer Packing List