30 günlük hedef!

Yeni bir yıla girince hemen çoğu insan kilo kaybı, daha fazla egzersiz vs diye kararlar alıyor - hani ‘yaz için şimdiden kolları sıvamak lazım’ düşüncesiyle. Bu ihtiyacı çok iyi anlıyorum çünkü seneler boyunca bende aynı kararları verip sonrasında ne kadar dayanmıştı hatırlamıyorum bile. Ama derken Türkçapar Bariatrik grubu ile çalışıp, yemek & egzersize bakış açımı değiştirdikten sonra sonunda ‘dengeli bir yaşama tarzını’ hayatıma oturttum gibi geliyor. Ama bu dengeli yaşamı muhafaza etmek her gün düzenli çaba gerektiren bir şey. Simdi direk kısa vadeli hızlı çözümler yerine ufak dokunuşlar ile a dengeyi muhafaza etmek için çaba gösteriyorum.

Ufak tefek dokunuşlar derken, yaz sonunda özel hoca ile çalışmayı kestiğimden beri kendimi biraz daha ‘yumuşak’ ve dağınık hissetmeye başladım. Her ne kadar yürüyüştü, koşuydu derken sporu hayatımdan çıkarmadım ama son birkaç aydır düzenli kas antremanı yapmadım. Bende bu düşünceden ilham alarak kendime bir 30 günlük hedef koydum. Bir insanın alışkanlık oluşturması veya kırması yaklaşık olarak 30 gün sürdüğü için bence güzel bir hedef olacak.

Şimdi bu 30 günlük hedeflerimde:

  1. Mümkün olduğu kadar kompleks karbonhidratı kesip daha sağlıklı tahıllara yer ayıracağım.

  2. Sosyal bir ortam değilse dışarıdan eve yemek söylemek yerine kendim evde daha sık yemek yapmaya çalışacağım - hemde belki yeni birkaç tarif denerim diye düşünüyorum.

  3. Su tüketimimi tekrardan yükseltmek istiyorum ki bu da biraz kahveyi keseceğim anlamına geliyor - ama esas bunu nasıl ayarlayacağım ondan çok emin değilim.

  4. Hayatıma yeniden kas antremanları ekleyerek kardiyo ile dengeli bir egzersiz programı oturtmak.

Bana göre bu liste hem yapılabilir ama yeri geldiğinde beni biraz zorlayacak. Mühim olan bence gerçekten gayret gösterip yapabildiğini yapmak. Hazır bu yılbaşı curcunası geçtikten sonra sende kendini biraz boşta hissediyorsan veya şahsi bir hedef koymak istiyorsan, sende bir 30 günlük hedef koy kendine. Ama ne yaparsan yap kendini germe! Hayat yeteri kadar bu aralar zor zaten, ve tüm amaç güzel bir denge kurmak. Bu hedef(ler) sana mutluluk veya heyecan vermiyor da kendini onun yerine gergin ve stresli hissediyorsan kendini zorlama. Hayatın tadını çıkarmaya bak! Ve bakalım şimdi önümüzdeki 30 gün nasıl geçecek!


When we enter a new year, a lot of people make the resolution to lose weight, start exercising: start preparing for their “summer bodies” during these cold months. I get it, I used to make the same resolution every year until meeting with the team at Türkçapar Bariatrics. But after working with them and focusing on how I viewed food and exercise, it feels like I have a better view on what a “healthy and balanced lifestyle” is. Now I strive to maintain this lifestyle by making regular tweaks - be it increase food intake or increase the number of workouts. 

Speaking of little tweaks, since I stopped working with a personal trainer, I feel like I’ve gotten a bit more soft, a little less ‘chiseled’ - now while I’ve maintained a regular cardio workout schedule, I miss how I felt when I was doing strength training regularly. Now while I’ve been able to maintain a balanced lifestyle with regular exercise and eating (sweets and healthy options hand in hand), I feel inspired to do a sort of 30-day challenge myself. Since it takes roughly 30 days for a new habit to form and/or break a habit I’m setting out to add in strength training while maintaining my cardio workouts for the next 30 days. 

As part of my “30-day challenge” I’m planning on:

  1. Cutting out complex carbs (as much as possible) and focusing on wholesome grains instead

  2. Stop ordering out for food (unless it’s a social outing with friends and family) and cook more at home - trying out new recipes

  3. Increase how much water I drink (meaning I will have to cut back on coffee a bit): I’m not sure I feel about this but I’m going to try

  4. Make sure to have a balanced workout schedule that includes both cardio and strength training. 

To me this is a doable but challenging list. But at the end of the day I feel like you don’t really fail, if you give it an honest try. So if you feel like you need to do something, accomplish something after the rush of the holiday season - try to find your own “30 day-challenge” but remember to not obsess over it. Whether that’s weight loss, increasing how much water you drink, how many books you’re planning on reading. It’s all about a balance. And to be honest if it doesn't bring you joy and only apprehension and anxiety - it’s probably not good to pursue it, even if it looks worthwhile. So enjoy the moment and enjoy yourself! Let’s see how the next 30 days will go!

Previous
Previous

Getting Organized

Next
Next

Setting Intentions