Getting Organized

Hepimizin evinde kapalı kapı arkasında içi çıfıt-çarşısı gibi olan bir dolabımız vardır! Arada bir şeye ihtiyacın olduğunda açtığın, bir eşyayı kaldırma gerektiği için, içine sıkıştırdığımız bir dolabımız mutlaka var. Ama eninde sonunda derin bir temizlik yapıp evi iyice organize edesin gelir!

Yeni bir organizasyon projesine yönelince birden bire kafanın karışması ve ortasında vazgeçmek olabiliyor. Bence hazır herkes hala yeni başlangıçlar, yeni alışkanlıklar oluşturmaya çalışırken evde bir-iki yeri organize etmek için ideal bir süre. Mesela kendi adıma konuşurken evim dağınıkken, kendimi dağınık hissediyorum, ama evim daha düzenliyken bende kendimi daha iyi hissediyorum. Tabiki benim evimdede bir-iki kaotik dolap var. Tam bu bir-iki dolabı düzenlemeye yönelirken sizinle tüyoları paylaşmak istedim (ve bakalım ne kadar muhafaza edebileceğim). 

Öncelikle dolabı boşaltıp, neler var neler yok onları iyice ortaya çıkar. Hangi dolabı temizlemek istiyorsan (mutfak, musluk altı, kiler vs) herşeyi ortaya dök ve bir güzel didikle: neleri saklamak istiyorsun, tarihi geçmiş mi, neler atılmalı, neler geri dönüşüme gönderilebilir, veya neleri farklı bir şekilde kullanabilirsin. En önemlisi kendinle yüzde yüz dürüst ve gerçekçi ol! Sonrada ya temizlemek için veya çöpe veya geri dönüşüm veya bağış için bir güzel ayır. 

Alanını mutlaka ölç ve nasıl ilerlemek istediğine karar ver. Herşeyi bitirdiğin zaman alanın nasıl durmasını istiyorsun? Ben normalde eşyaları gruplamasını tercih ediyorum: tüm tabak/çanaklar bir yerde, mumlar organize bir şekilde bir arada, ekstra cilt bakımı/makyaj eşyalarım bir yerde toplanmış - ve en önemlisi baktığım zaman herşeyi görebildiğim bir şekilde durmalarını tercih ediyorum. Tabii ki bununla beraber eşyaları ne tip bir kap içine almak istiyorsun, hatta almak istiyor musun? Mesela tüm baharatlar aynı tipte kavanozlarda mı olmalı, makarna veya pirinçler kendi ambalajlarında mı yoksa hepsi şeffaf kavanoz/kap içinde mi olacak, cilt bakım kutuları çekmesi güzel ve şık bir sepet içinde mi olmalı?

Herşeyi ortaya döküp, planladıktan sonra simdi ek neye ihtiyacın olduğunu netleştirmekte! Ben mesela bu tip organizasyon için IKEA’a gitmeyi tercih ediyorum. Hem yalın ve modern parçalar bulabiliryorum, hemde bu seçtiğim parçaların yeri geldiğinde tekrar-tekrar kullanabilmem hemde birden fazla ihtiyacımı karşılaması önemli. Ayrıca genel olarak ambalajları geri dönüşüm için ayırdığımda Meyane Ru nun ve Bonne Mamam nın kavanozlarına bayılıyorum, ve mutfak raf organizasyonum için ‘upcycle’ yapıp tekrar kullandığım cam kavanozlar diyebilirim. Eh tabikide birde arada sırada üzerine ne olduğunu yazmak gerekiyor - sonra yemeğe yenibahar yerine yanlışlıkla kimyon dökmemek gerekir. Şimdi Pinterest’te olduğu gibi kara tahta stickerları ile süslenmiş bir dolap muhteşem olur ama ben işin kolayını (ve daha hızlısına) kaçıyorum ve maskeleme bandını ve tükenmez kalem kullanmayı tercih ediyorum. Hızlı, kolay ve hata yaparsan temizliğide tekrar kullanmasıda çok kolay.

Son olarak final ve bence en zor adıma geliyoruz - bu güzelce organize ettiğin dolabı muhafaza etmek! Tabikide yoğun günler ve geçen zamanla yavaş yavaş bu dolap yeniden dolabiliyor ama en azından daha sıklıkla üzerinden geçip didikleyerek olabildiğince derli-toplu tutmanın mümkün olduğunu düşünüyorum (ve umut ediyorum).


We all have that one closet or cabinet that’s full to the rafters and yet we’re not motivated to do anything about it. Sure we rarely use it, and it’s like the catch-all of the entire house where everything is just crammed together. But then every once in a while we finally have enough and get ready to do a deep clean (vowing never to let it get this bad again). 

But when tackling an organization project it’s easy to get overwhelmed and get discouraged half-way through. Especially with the feeling of new beginnings and setting a right foot forward, it’s the perfect time to get organized within your home. I don’t know about you but I always a bit distracted when my house is a bit out of sorts - not OCD level mind you, but I do like a nice and organized home. But then I too have that one cabinet that’s in complete disarray at the moment. So I thought I would share with you what I do to get organized (and try to maintain it for as long as possible). 

Take inventory! Clean out wherever it is that you’re focused on organized (closet, under the sink, pantry, etc). See if there is anything that needs to be purged, recycled, upcycled. Sort through everything: look to see is it worthwhile to keep, how often do you use it, will you use it in the upcoming year? Be honest and depending on the answer see where it goes (trash, recycle or keep).

Measure out your space and have a plan. How do you want the area to look once finished? I like to keep things organized in groups - if food storage keep them all together, if candles keep them all together, if makeup/skincare products keep them together. Then what do you want to keep them in? Clear glass jars, easy pull-out baskets, stacked on top of each other, etc. 

Once you have cleaned out, worked out a plan, start looking at if you have any organizational products you have at hand that you can use or make a list of what you need. I love getting organization products from IKEA (or the Container Store if in the US). It’s best to look at products that you can use again & again, products that are multi-purpose. Here are some of my favorite organization products from IKEA. As someone who recycles, I also love to upcycle glass jars from Meyane Ru or Bonne Maman (especially for the kitchen). Finally it definitely helps to label things (especially spices) -  as much as I love the Pinterest look of chalkboard labels, I much prefer using masking tape and permanent marker. It’s cheap, easy and efficient. 

Then here comes the final (and maybe the toughest) step is to maintain this accomplishment. Sure with time and a busy schedule there will come days where we start to stuff things to cabinets, but try to see if you can regularly work on purging and going through everything! And here is hoping my own cabinet organization lasts as long as possible.

Previous
Previous

Winter Style

Next
Next

30 günlük hedef!