Climate Change

shutterstock_48032821.jpg

Şu geçirdiğimiz iki hafta sanki iki yıl gibi geliyor. Ormanlarımız, ciğerlerimiz yandı, sayısız hayvan öldü, binlerce kişi evinden oldu - üstüne devletin yetersizliği yüzünden insanlar kendi çabaları ile sosyal medya kampanyası yaparak yardım istedik! Böyle yazınca insana felaket filmi gibi geliyor ama maalesef ki bizim için sadece son iki haftanın kısa bir özeti. 

Her ne kadar yangınların başlama şekli bizim için muallakta olsada (kundakçılar tarafından başlatılanlar, sıçrayıp yayılan yangınlar, vs) iklim değişiminin gerçek olup artık ciddi adımlar almamız gerektiği aşikar. 

Her ne kadar yanan ormanların yerine yeniden düzenli ve olması gerektiği gibi bakım yapılıp yeni ağaçlar dikilsede, yeni fidanlar gelişene kadar bizim farklı yerlerden bir daha yangının olmaması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bu sene gördüğümüz üzere havanın her 1.5 derece ısınması demek yangın çıkma ihtimali, yangının söndürülme zorluğunun artması anlamına geliyor. Ve maalesef bu yangınlar sadece Türkiye’de değil dünyanın her bir köşesinde gerçekleşiyor.

Hepimiz çok üzüldük ve hala da üzülmeye devam ediyoruz ama bence ilerisi için kolları sıvayıp işe koyulmanın tam zamanı. Yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri, okuyup, bilgi kazanıp, doğru bilgileri paylaşmak. Mesela bu hafta UN 2021 için Climate Report paylaştı ve burada sadece ülkeler ve firmalar için değil ayrıca bireysel olarak neler yapabileceğimizi bildiriyor. Durumlar artık vahim ve ciddi adımlar atmak için hiçte vaktimizin kalmadığını gösteriyor. Bundan sonrası artık bizim elimizde - hem günlük hayatımızda yapabileceğimiz küçük değişiklikler hemde firmalara ve devlete yapabileceğimiz duyuru ve baskı sayesinde. Mesela ActNow diye çok güzel bir programları var - sende programa katılıp, dünyaya nasıl yardım edebileceğini görüyorsun ve bilgi edinebilirsin. Ayrıca AWorld isimli mobil aplikasyon üzerinden nasıl değişiklikler yaparak kendi carbon-footprint ini öğrenip nasıl ilerleyebileceğini görüyorsun. Günlük adımlarımızı saymaya alışmadık mı, buna da alışabiliriz. 

Ayrıca Türkiye genelinde yangın sonrası yardım için her zaman TEMA, HAYTAP, WWF ve AKUT’a yardımda bulunup, direk etkilenen Belediyeler ile iletişime geçip nasıl yardımcı olabileceğini öğrenebilirsin. Şu iki haftada birşey öğrendiysek bir araya geldiğimizde ne kadar kuvvetli olduğumuz ve ne kadar büyük işlerin üstesinden gelebildiğimizdir. Haydi pes etmeden böyle devam!


These past two weeks feel like two years have passed. Our forests have burned to the ground, countless animals have died, thousands have been evacuated and lost their homes, to top it off because of the local governments inadequacies average citizens were forced to start social media campaigns to get help! When you see it written out like this, it sounds like a natural disaster movie but for us it's just the past two weeks.

While the starting point for the fires in Turkey are in question (how many were started by actual people, how many got out of control, etc) the one thing that isn’t in question is that we need to take drastic and serious steps against climate change. 

As much as post-fire, new trees will be planted after time has passed, we need to do everything in our power to make sure that we don’t have forest fires again. As we saw this year, a temperature increase of 1.5 Celsius means it's much more likely to get a forest fire and much harder to put one out once started. Sadly these fires are not limited to only Turkey, but are now all across the world. 

We are all saddened and hurt by these occurrences but now is the time to get to work. I think one of the most important things we can do is to learn, stay informed and share true facts and information. The UN's 2021 Climate Report that was just shared shows us how we can make changes not just at a nation, corporate company level but at an individual level. We are past the point of no return at this point, and we don’t have time to play around anymore. Moving forward, it’s all up to us as to what kind of world we want to live in and what we allow to happen to us; even with small steps we can take in our daily lives, to push for local major companies and local governments to make and change policies. For instance UN has a wonderful program called ActNow, where you can join to share in making a global impact. Their mobile app, AWorld, allows you to track your impact, see your carbon-footprint, get new information, and see how you are helping the world on an individual level. We got used to counting our daily steps, I think we can manage to track our habits too. 

To start helping on a local level in Turkey, you can always see how you can help (be it donations or physical help) through organizations like TEMA, HAYTAP, WWF, and AKUT. You can also get in touch with local municipalities to see how you can help them directly. If there is anything we learned during these two weeks is that we are strong (we have a strong voice) and that we can get through insurmountable obstacles and succeed!

Previous
Previous

Gearing up for Fall

Next
Next

Breezy Summer Dresses