Earth Day 2022!

Bu Cuma Dünya Günü! Belki bana ‘ben ne yapayim’ diyorsunuz - hele dünya gündeminde o kadar ağır konular varken, ama hepimizin hayatında büyük-küçük konular hep oluyor. Ve her ne kadar bu konular bize hep daha acil gelsede dünyayı kirlilikten ve ormansızlıktan korumaya adanmış bir güne dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum - sonra ucu nasılsa yine bize dokunuyor. Her gün artık iklim değişikliği hakkında bilgileri görüyoruz, ve artık bir kenarda oturup ‘aman ben ne yapim’ demenin vakti geçti, ve aktif bir şekilde elimizden geleni yapmamız gerekiyor. 

İklim değişikliği ve dünyayı korumak için tutkulu olduğumu söyleyebilirim. Normal rutininde yapılması gereken ufak değişiklikler belki biraz önceden düşünmek gerektiriyor ama derken birde bakıyorsun ki bu ufak değişiklikler senin yeni rutinin olmuş. En önemlisi elinden geleni yapmak - bundan daha fazlasını kimse isteyemez ama bu ufak değişiklikler bile toplandığı zaman o kadar büyük bir değişime sebep olabiliyor ki - işte işin en güzel tarafıda bu. Bende bununla beraber Dünya Günü için neler yapabilirsiniz (ve bu değişiklikleri nasıl birer yaşam tarzına dönüştürebilirsiniz) diye sizinle paylaşmak istedim.

Mesela öncelikle atık konusundan başlayabiliriz. Mühim olan kişisel atıkları minimalize etmek - çöpe giden yemek, yemek veya genel paketleme, veya geri dönüşüm için atıkları ayırmak kadar kolay aslında. Mesela geri dönüşüm için evdeki çöpün ayrılması o kadar kolay ki - sadece ikinci bir çöp kutusu gerektiriyor. Çöpten bahsederken, şimdi plastik kullanımı minimalize edelim dedikten sonra plastik çöp torbası almak kadar komik birşey olmuyor tabikide - onun için ben bir kaç senedir patates nişastasından üretilen ve doğada çözülen çöp torbalarını tercih ediyorum. İçinde plastik içermeyen ve doğada çözülebilen bir opsiyon, ve ayrıca normal plastik gibi işlevsel - daha ne isteyebilirim ki! Aynı zamanda meyve-sebze alışverişlerinde o küçük plastik torbalar yerine direk fileden yapılan tekrar kullanılabilen torba kullanıyorum veya hiç torba kullanmıyorum (nasılsa sonunda kumaş torbaya giriyorlar). 

Kumaş torba derken - yeniden kullanılabilen malzemelerden konuşmadan olmaz tabikide. Örneğin en kolayı yeniden kullanılabilen kumaş torbalar. Her ne kadar benim gibi markete torbası ile giden kişi görüyorsam, bir o kadar (ve kimi zaman daha fazla) hala plastik torba alan insan görüyorum. Aslında hepimiz arabanın bagajında bir kaç torba ve çantamızda ufak bir torba bulundurabilsek ne kadar güzel (ve kolay) olur. Plastik kullanımı azaltmaya çalışırken tabii ki bir diğer konu ise tekrar kullanılabilen su şişeleri. Hem pratik oluyor, her zaman yanında bulundurmuş oluyorsun hemde artık o kadar farklı markaların birbirinden güzel ve fonksiyonel tasarımları varki, gidip plastik şişe almanın hiç anlamı kalmıyor. Mesela ben S’well markanın şişelerine bayılıyorum - ve her yurt dışına gittiğimde kendime yeni bir şişe alıp sonra rotasyona sokuyorum. Artık iyi ki ama uluslararası gönderim yapıyorlar (gitmesende sipariş vermesi çok kolay). Tekrar kullanılabilir şişelerden bahsederken Starbucks’ın 2025 senesine kadar tek kullanımlık kahve bardaklarını kullanmayı kesme haberi bence muhteşem. Nasılsa hepimizin bir tane kahve termosu var, ve ayrıca Starbucks’ın kendi bardak koleksiyonu her zaman muhteşem oluyor - bunu uygulamaya geçirmesi çok zor olmayacaktır diye düşünüyorum. 

Bir diğer konu ise dikkatli su tüketimi. Çocukken hiç düşünmezdim ama mesela diş fırçalarken musluğu kapatmayınca o kadar su israfı oluyor ki - fark etmeden, ve çok basit ve günlük bir kullanımdaki su israfı akıl almıyor. Hele her sene bir kuraklık korkusu içinde yaşarken bu tip ufak kullanımlarda su tüketimine dikkat etmek, evet, belki biraz vakit ve farkındalık alabilir ama fark etmeye başladıktan sonra nereden kısabilirsek o kadar yardımcı olabileceğine inanıyorum. 

Derken ışık ve enerji tüketimi! Ne de olsa iki konu aslında birbirine bağlı. İlki aslında çok kolay - evdeki tüm eski ampulleri LED ampül ile değiştirmek biraz pahalı bir işlem olsada sonrasında hem çevreci hem de aslında aylık faturaya yansımasın da büyük fark oluşturuyor. Çevreci enerji tüketimi derken birde daha büyük ama bir o kadar da faydalı olarak araba kullanımlarında hibrit veya tamamen elektrikli araç kullanımına en kısa sürede dönmemiz gerekiyor (ki bu sadece her gün artan benzin fiyatları için değil). Evet belki Türkiye genelinde tamamen elektrikli arabaya dönmek şu an çok kolay olmayabilir, ama artan talep ve araç üreticilerinin bu yöne doğru dönmesi ile bu tip araçların genel kullanılabilirliği çok çabuk hızlanacaktır. 

Dünya günü her ne kadar doğal enerji tüketimi/kullanımı ve atık tüketiminin azaltılması konuları hakkında ise bir o kadarda aslında ormansızlığı azaltma ve yeşil alan korumak hakkında da. Ege bölgesindeki zeytin ağaçlarımız birer birer kesilirken bu konuya aslında daha önem verip elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Özellikle her yaz gerçekleşen orman yangınları yeniden başlamadan. Bu konu için biraz daha aktif olmamız gerekebilir - ama eğer vakit ayıramayacaksan en azından fidan dikilmesinde bağışta bulunabilirsin, ister TEMA ister farklı bir kurum, ama yeşil alanlarımızı korumamız gerekiyor!

Şimdi diyeceksiniz ki ‘e biz bunları zaten biliyoruz’ - evet malum dünyayı yeniden yaratmıyorum ama bence hepimizin yapabileceği en önemli aksiyon bu konular hakkında konuşmak ve bende burada bunu yapmaya çalışıyorum. Hepimizin bu konular hakkında daha fazla konuşması gerekiyor. Her gün neler yapıyorsun, arkadaşlarında/çevrenle paylaş. Ayrıca AWorld aplikasyonunu kullanarak hem kendini takip edebiliyorsun hemde sana farklı öneriler veriyor. Sonuçta belki daha önce aklına gelmemiş yeni bir şey öğrenebilirsin, veya bu konulara hiç önem vermeyen bir arkadaşın sonunda belki en azından geri dönüşüm için çöpünü ayırmaya başlar. Bence büyük değişimler herkesin, her gün gerçekleştirdiği küçük değişimler sayesinde olacak. Haydi sende belki bu Dünya Gününde bazı değişiklerle büyük bir etki yaratabilirsin.


This Friday is Earth Day! I know you might be thinking so what, especially when there are bigger (more imminent) issues out there. We’re all reeling with an onslaught of issues on a daily basis whether it’s on a personal or global level but let’s face it Earth Day, a day where we focus on protecting the planet from pollution and deforestation has an effect on each and every one of us. We are constantly told about the effects of climate change and how we need to act now, but something always seems to come up. Even though it never seems to be governments' top priority, we’re left to deal with changing climate and its effects on our lives, be it forest fires, abnormal weather patterns, air pollution, or loss of green space and so on. 

As my close friends know, climate change and doing our best in protecting our planet is something that I care about and work on, on a daily basis. Sure it may mean a bit more forethought but before you know it, it becomes second nature and you stop thinking about it before acting on it. And yes there is a bit of a learning curve, but it’s nothing that cannot be done. I try to do my best with what I can, but I believe that is all we can ask of anyone - to do their best, and see how that creates a bigger impact that we could expect. So with that here are some tips on how you can participate on Earth Day and turn that participation into a life-long habit.

Taking care of waste. It’s about trying to be minimally wasteful - be it food, packing, or making sure to recycle. It really doesn’t take much to sort out waste for recycling, avoiding unnecessary packing when grocery shopping and minimizing food waste.  Maybe a second bin for recycling at home so that it’s easy to sort out trash. And speaking of which if possible try to buy compostable trash bags - the ones made out of vegetables are my absolute favorite. They are biodegradable and still function as a normal plastic bag. I also avoid the plastic bags in the produce aisle and either use mesh reusable bags or none at all (they go into a reusable bag at check-out anyway).

Speaking of which - reusable materials. The simplest are reusable shopping bags. While there are plenty of people who bring their bags with them, I see many more still getting plastic bags at the store. It’s so easy to keep them in your car or keep a small one in your purse for when an unexpected trip is required that there is no need for a plastic bag. Another is reusable bottles and coffee cups. I have been using reusable water bottles for years - and it’s so easy to do since there are so many brands that are really functional (and cute) out there. My favorite is S’well - I always try to get a bottle every time I go back to the States and put them on rotation. And I have to say I’m fully onboard with Starbucks pushing to stop using disposable coffee cups by 2025. Here is hoping it becomes a trend with all other coffee shops. And since I’m a huge fan of their drinkware, this won’t be an issue, but maybe I should start saving up for a new to-go cup just in case. 

Limiting water usage. I remember the first time someone told me to turn off the faucet when I was brushing my teeth was in high school. It had never occurred to me to do that before, and since then I’ve made sure to turn off the faucet when not directly using it. The amount of water waste that we don’t immediately recognize with annual droughts is staggering. So just keep on eye out - once you recognize where and how you inadvertently waste water it’s really easy to stop. 

Lights & energy. I thought I would bundle these up since we’re still talking about energy. Switching out your old light bulbs to LED might be a bit pricey at the start but it’s not only reflected in your upcoming bill but also helps the environment. And keeping with that theme, switching over to hybrid and fully electric cars seems much more imminent than a few years ago. I cannot tell you how content I have been with my hybrid car these past few years.  Sure, there are still some challenges with all-electric cars in Turkey, but with the increased demand and sales of cars, I foresee that there will be charging states aplenty sooner than expected. 

While Earth Day is about conservation or energy and reduction in waste it’s also about stopping deforestation. While we might losing our olive groves (which is simply maddening), we have to work hard not to give one more green acre for development or lose to forest fires. This takes a bit more effort and is a bit more political than other things we can do, but we’re at a point where we have to act, and cannot stand by the sidelines any more. So if all you can do is a donation to an organization that fights against deforestation then do that - plant what you can and help stop deforestation. 

Now I know that none of these recommendations are earth-shattering (pun intended) but the most important thing we can do is speak up and that is exactly what I’m trying to do. We need to speak up more about these issues, and share what we do on a daily basis with others. You never know if someone has a new trick or recommendation that hasn't occurred to you. I’ve been using the AWorld app to help track and help me adopt new habits. Plus maybe the more you speak, you can finally convince that friend who doesn’t even recycle to maybe (finally) start recycling. You never know how much you can effect change until we try our best everyday, and not just because it’s Earth Day. 

Previous
Previous

Spring Wardrobe

Next
Next

Fun Spring Activities